Начало   Обяви, търгове, конкурси   Профил на купувача   За контакти   Вашите въпросиКРАТКА ИСТОРИЯ НА СЕЛОТО

 

География :
 
Патриарх Евтимово е разположено в най-красивата част: в сърцето на Горнотракийската  низина,там където замират последните гънки на Величествените Родопи.Намира се на 30 км югоизточно от Пловдив и на 18 км от Асеновград.През селото минава пътя Асеновград-Първомай.То граничи със селата Дълбок извор,Езбегли,Конуш,Златовръх и Нови извор.Релефът е предимно равнинен,с хълмисти възвишения в околностите-предимно на юг и югоизток.Климатът е умереноконтинентален с изразено Средиземноморско влияние.В селото обичайно падат по-малко валежи,отколкото в околните селища и затова се смята че то се намира в суха зона. Специфичните климатични и релефни особености са изключително благоприятни за развитието на лозарството. Отглеждат се предимно сортовете Асеновградски Мавруд и Памид.
 
История :
 
Старото име на селото е Пранга.То е основано около 1743г.За името на село Пранга има няколко предания,но най-убедителното е ,че някога тук е бил чифлик на търски бей,който е притежавал около 3000дк. Земя.Тя се е обработвала от българи-затворници оковани в пранги(вериги).Беят бил доволен от работата им иги освобождава. Това били първите заселници на селото.Турци и Българи ги наричали Прангаджии и от там и името на селото Пранга.
 
През 1393,след падането на България под Османска власт и превземането на столицата Търново,Патриарх Евтимий е заточен в Бачковкия Манастир.По пътя си турските стражи го прекарват през днешното село Патриарх Евтимово.Тогава той е бил целият окован във вериги-на турски "пранги". Останал е да нащтува в селото.Какви думи им е казал,никой незнае ,но едно е неоспоримо-Той посял семето на чисто родолюбие в тази плодоносна Българска земя и никой,никога нее успял подир това да го изкорини,въпхрки жестоките изпитания,въпреки превраттностите на времето.След Освобождението в чест на великия просветител,оставил своята диря и в историята на селото,то е кръстено на неговото име-Патриарх Евтимово.
Християни - 100%.
 
Културни и природни забележителности :
 
В чест на 1300 годишнината от основаването на българската държава, в  центъра на  селото,  в красивия парк  сред  хубавата  зеленина и красиво оформените алеи и тревни площи се изгражда чешма наречена “Гергана “. 
 
На 01.06.1990г. в селото е Празник. Стекло се е цялото население, дошли са от всички кътчета на България  родените  в селото.
 
Старата баня е реконструирана и превърната в музей, благодарение даренията на всички   жители  на селото. Музейната сбирка отразява историята и поминъка на селото, неговото развитие и всички по-важни  събития  станали  от  възникването  му до наши дни. 
 
В центъра на селото се намира църквата “Св. Св. Константин и Елена“  -  построена през 1857г. и е обявена  за  Паметник на културата. Жителите на селото са превърнали честването на този християнски празник  като  празник  на селото , който се празнува всяка първа събота от месец юни .
 
Други :
 
В днешно време селото наброява около 400 жители, като в събота и неделя и през празничните дни то наброява много повече. Земята  е върната на нейните собственици и се обработва  от земеделска  кооперация “Съединение “.  Отглеждат се зърнено – житни култури, слънчоглед , зеленчуци, лозя и др. 
 
Селото е с изградена инфраструктора, има асфалт, водопровод и канализация .
 

 
Официален сайт на Община Асеновград – пресцентър; обяви, търгове и конкурси; административни услуги; общински дейности – социални, младежки и спортни дейности, здравно обслужване, култура, образование, екология, туризъм; витруална приемна; форум...
Карта на сайта   |   Уеб дизайн ФракТайм