Начало   Обяви, търгове, конкурси   Профил на купувача   За контакти   Вашите въпросис. Новаково
 
 
Намира се в Пловдивска област, 22 км югоизточно от Асеновград, 42 км югоизточно от Пловдив, 63 км от Кърджали. Селото е разположено в северното подножие на Преспанския дял в Западните Родопи, на 470 м н.в. Съставно селище на Асеновградска община. Намира се на главното шосе Пловдив – Кърджали. През селото тече Селска река, приток на р. Мечка.
 
Новаково има богато историческо минало. Преданията гласят, че селото съществува още като славянско селище. Най-напред селото се е казвало “Кючук Стамбол - Невесел”, което значи “Малък Цариград”. По време на османското владичество било опожарено, след което е заселено наново и получило названието – Новаково. Родно място на Ангел Войвода. През 1871г. Васил Левски основава в Новаково таен революционен комитет. Апостола е разчитал най-много в своята революционна мисия на поп Ангел Чолаков. Борбеният свещеник е участвал в подготовката на Априлското въстание. По-късно със своята сабя и сребърен кръст освещава историческия акт на Съединението през 1885г. В центъра на селото има построен паметник. Освен него има и паметник на загиналите в антифашистката борба и в Отечествената Война.
 
Централният храм на селото “Възнесение Господне”, построен през 1876г., е паметник на културата. Имаме реставрирани още 17 параклиса. При археологически разкопки в местността Св. Атанасий бяха открити основите на стара черква от византийско време.
 
Климатът и почвата в селото са благоприатни за отглеждане на лозя, овощни насаждения и тютюн. Засяти са лозови масиви със следните винени сортове – Мерло, Каберне совиньон, Мускат отонел и Ркацители. Разположението на селото в подножието на планината и на север с полето, както и отдалечеността от замърсители, са добри предпоставки за развитието на екотуризма.
 
На 10 км от Новаково се намира хижа “Сини връх” на 1050 м н.в. Хижата е пункт от европейския маршрут “Е-8”. В близост до нея по билото на планината е местността “Дълга поляна”, от която като на длан се вижда Тракийското поле. Местността предлага добри условия за спорт и туризъм.Официален сайт на Община Асеновград – пресцентър; обяви, търгове и конкурси; административни услуги; общински дейности – социални, младежки и спортни дейности, здравно обслужване, култура, образование, екология, туризъм; витруална приемна; форум...
Карта на сайта   |   Уеб дизайн ФракТайм