Начало   Обяви, търгове, конкурси   Профил на купувача   За контакти   Вашите въпросис. Лясково, община Асеновград 
 
География:
Село Лясково се намира в северните склонове на Родопите, на около 800м. надморска височина, на 9 км. югозападно от Асеновград. Шосето минава покрай историческата забележителност „Асеновата крепост”, а след селото на 3 км. западно е село Яворово, родното място на писателя Николай Хайтов. На север от селото се открива прекрасна гледка към Тракийската низина, Средна гора и Стара Планина.

Климатът е студена зима и прохладно лято, което е предпоставка за здравословен живот. Макар и по-късно отколкото в полето, тук могат да се отглеждат зеленчуци и добре вирее лозата. Землището на селото е богато на много лековити билки. Срещат се почти всички дървесни видове. Фауната е много богата: бозайници, пернати и влечуги.
 
История:
Предполага се, че село Лясково е възникнало на мястото на древно селище. Тук са живеели хора, работещи имотите на Бачковския манастир.Около 1498 г.по време на потурчването на българите, от днешно Девинско Лясково, една група семейства – около 26 на брой, не пожелали да приемат новата мохамеданска религия и за да не попаднат под острия ятаган на османлиите, грабнали част от покъщнината си, натоварили я на мулета и потеглили на североизток из родопските дебри да търсят ново убежище. Сегашното землище на Лясково е било част от имотите на Бачковския  манастир, който дал разрешение и благословията си тези преселници, тук да построят своите къщи и да заживеят спокойно, далеч от очите на поробителите. С установяването си на това място, те нарекли местностите, с имената на местностите на старото село, изградили параклиси на същите светии.

Жителите на Лясково са се занимавали със скотовъдство и примитивно земеделие. По-късно започнали да отглеждат тютюн, лозарство и малко овощарство.

През 1920 г. в селото има 180 къщи и 850 души население. След 1935 г. много лясковци напускат селото, за да търсят препитание в София, Пловдив и Асеновград.
В момента има тридесетина постоянни жители, но действително живеят около 100, като в почивните дни и по празници са много повече, а през лятото са 2-3 пъти повече.

Масово се купуват и реставрират стари къщи, строи се хотел, разполага с два други хотела и кръчма с над 100 годишна история.

Редовно се посещава от туристи от страната и чужбина.
 
Фотогалерия на с. Лясково
 
 

Параклиса "Свети Дух"

Параклиса "Свети Дух"

Чапа

Чапа

Улица "Ангел Войвода"

Улица "Ангел Войвода" 

Поглед от Корията

Изглед от Корията

На събора "Свети дух"

На събора "Свети Дух"

Улица "Теменуга"

Улица "Теменуга

 
 
 
                                 

                                                                                                                            

                               

            
Официален сайт на Община Асеновград – пресцентър; обяви, търгове и конкурси; административни услуги; общински дейности – социални, младежки и спортни дейности, здравно обслужване, култура, образование, екология, туризъм; витруална приемна; форум...
Карта на сайта   |   Уеб дизайн ФракТайм