Начало   Обяви, търгове, конкурси   Профил на купувача   За контакти   Вашите въпросис. Боянци

 

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ: ЮЖЕН ЦЕНТРАЛЕН РАЙОН
ОБЛАСТ:ПЛОВДИВ
ОБЩИНА: АСЕНОВГРАД
 
ПЛОЩ: 9.010 кв.км. 
НАСЕЛЕНИЕ: 1450 жители
ТЕЛЕФОНЕН КОД: 03349 
ПОЩЕНСКИ КОД: 4246
E-MAIL : kmbo@abv.bg
НАДМОРСКО РАВНИЩЕ: 183m
 
 
ИСТОРИЯ
 
    Според предание селото е основано от двама братя овчари, дошли от хасковските села и намерили тук много и сочни пасища. Богатата и плодородна земя ги превръща в трудолюбиви земеделци. От Хасково идват още преселници, прогонени от кърджалиите. Тук пристига и се настанява Осман Челеби, който завзел всичката обработваема земя., прави чифлик и местните хора превръща в свои слуги. Боянци се смята за старо селище, но няма писмени данни за това. В кондиката на Бачковския манастир от ХVІІІв. се споменава като с. Катърли във връзка с това, че турски бей подарява 1500 декара земя на манастира от благодарност за излекуването на болното му дете от Света Богородица. В регистъра от 1576г. се споменава като с. Катърлу. През 1934 г. селото е назовано Боянци. Няма дани за произхода на това име.
 
ГЕОРГАФИЯ
 
    Боянци е второ по брой на население село в Община Асеновград.
    То се намира на седем километра от Асеновград, граничи със селата Козаново, Болярци и Избегли . На 15 август е празникът на селото, когато се чества християнският празник „Успение на Света Богородица”. На този ден се организира и ежегоден събор.
 
 АДМИНИСТРАЦИЯ И ОБЩЕСТВЕНИ ИНСТИТУЦИИ
 
    Селото е самостоятелна административна единица с избираем кмет. Кмет е инж. Димитър Димитров. В селото има читалище с изградена и работеща към него библиотека. Разполага с детска градина и основно училище, в което се учат деца до осми клас.           
 
    В селото има две църкви. „Св. Атанасий” и „Св. Богородица”, която на 15 август 2008 ще чества стогодишен юбилей .За аязмото, което се намира до тази църква се смята, че е лековито.
 
 ИКОНОМИКА
 
    Голяма част от населението се занимава със селско стопанство - земеделие и животновъдство. Отглеждат се различни земеделски култури, също така има оранжерии за целогодишно отглеждане на домати и краставици, а в няколкото животновъдни ферми се отглеждат крави и овце.
    Много от жителите на селото работят в Мебелния цех, Варо-бетонния център, цеха за ремонт на металорежещи машини и производство на машини за полиетиленова промишленост, цеха за бордюри и бетонови тухли, както и във фурната за производсто на хляб. Предстои откриването на цех за люпене и преработка на фастъци.

 
Официален сайт на Община Асеновград – пресцентър; обяви, търгове и конкурси; административни услуги; общински дейности – социални, младежки и спортни дейности, здравно обслужване, култура, образование, екология, туризъм; витруална приемна; форум...
Карта на сайта   |   Уеб дизайн ФракТайм