Начало   Обяви, търгове, конкурси   Профил на купувача   За контакти   Вашите въпросис. Избегли

 

      Село Избегли е разположено на 12 км източно от Асеновград в посока Първомай и на 2 км от Араповския манастир "Св. Неделя" на източния бряг на река Сушица.
      Селото е основано през 1690 година от бегълци от гр. Хасково и околните села и затова носи името Избегли. Надморската височина на селото е 192 м. През 1885 година селото активно участва с чета в Конушката дружина при Съединението на Княжество България с Източна Румелия
      Читалище "3емеделска просвета" е основано 1919 год. През 1922 година е построено и открито училището.
      Църквата „Св. Троица" и построена през 1931 година и от тогава до сега се почитат всички християнски празници.
      През 1933 година е построен воден сифон, уникален за времето си защото едната река минава под другата. Построяването на водния сифон се налагало заради оризищата по тукашните места.  И до днес този сифон работи по същият начин.
      През 1971 година се построява язовир „Избегли" с вместимост 600000 куб. вода върху 150 дка. площ.
      Други забележителности на селото е пещерата Фидяфкината дупка /Самодивската пещера/. Има поверие, че на лятното слънцестоене /Еньов ден/ самодивите играят своите танци около пещерата.
      На 1 км. югоизточно от селото е построен параклис "Св. дух", който се намира сред  горичка от Американски дъб.
      В чест на 1300 години от основаването на България е построен паметник в центъра на селото, на който са записани имената на загиналите в Балканската, Междусъюзническата, Първата и втората Световни войни-  61 наши съселяни.
      В днешно време селото наброява около 1000 жители, има детска градина, която се посещава от децата на с. Избегли и Конуш.
      Земята е върната на нейните собственици и се обработва от земеделска Кооперация "Плодородие". Отглеждат се житни култури и тютюн.
      Селото е с изградена инфраструктура, има асфалт и водопровод.Официален сайт на Община Асеновград – пресцентър; обяви, търгове и конкурси; административни услуги; общински дейности – социални, младежки и спортни дейности, здравно обслужване, култура, образование, екология, туризъм; витруална приемна; форум...
Карта на сайта   |   Уеб дизайн ФракТайм