Начало   Обяви, търгове, конкурси   Профил на купувача   За контакти   Вашите въпросис. Червен

 

По пътя от гр. Пловдив за гр. Кърджали на десет километра източно от гр. Асеновград се намира с. Червен или Цървен както се е наричало през 19 век. Шосето разделя селото на две почти равни части. Югозападната му половина още от шосето се възкачва по полите на Средните Родопи, а Североизточната му част опира до Тракийската равнина. Надморската височина на селото е 411 м. и е благоприятна за развитието на всички земеделски култури.
През селото и югоизточно от него са минавали в миналото важни стратегически пътища,които през Мостовския проход и Кръстова гора са свързвали Тракия с Бяло море и Средиземноморието. За това свидетелстват стари павирани балкански пътища и останки от пътни съоражения.
Кога и от кого е било основано с. Червен е въпрос, на който трудно може да се даде положителен отговор днес от когото и да е. Имало ли е някога в древността и други селища в района на землището и къде? Със сигурност да, защото и до днес в местностите "Каймакчиевите чешми", "Долната кория", "Могилките" и други още се намират останки от керамика и оръдия на труда.
Червен е селище с хилядолетна история. Доказателстово за това е уставът на Бачковския манастир,съставен в 1083 г. от неговия основател и ктитор-грузинеца Григорий Бакуриян. В този устав е казано какви имоти получава манастира от основателя си и кои населени места влизат в района му. Там наред с другите населени места е опоменато и името на с. Цървен /старото име на селото/. Името на селото е свързано с глинестата червена почва, която е има на много места в землището на селото. В миналото тя се е използвала за строителен материал за производството на тухли и керемиди.
Още от заселването си селото  е християнско. Това се потвърждава от наименованията на местностите, които носят български имена - "Бабина поляна", "Стоянова чешма", "Милюва нива", "Момчиловия орех", "Милкина чешма", "Точева чешма", "Бояджиева нива" и други.
Първоначалното  село- така нареченото "старо село" се е намирало на 1 км. западно от днешното село до параклисите " Св. Георги", "Св. Яню" и "Св. Тодор". При избухналата през 16 век чумна епидемия /наричана още "каран"/ хората оставят домовете си и забягват в гората в местността "Колибите", където живеят няколко години. От страх от чумата те повече не се завръщат в Старо село, а се заселват на сегашното място на селото. По това време, говорим за 16—17 век, селото е било с около 300 — 460 жители. Основен поминък на населението е земеделие и животновъдство, а в извън летния сезон са се занимавали с производство на негасена вар, дърводобив и каменарство. И до днес си личат варниците в местносттите "Петкова чешма", "Мерковата варница", "Точевата варница", "Спасчовата варница" и много други. По-късно освен зърнени култури — жито,ечемик и царевица, започват засаждане и отглеждане на тютюн, а от 1920 г. до 1930 г. засаждат лозя. Започва се търговия с грозде и вино и постъпват парични средства в домакинствата. Започва обновяване и строителство на нови къщи и стопански постройки. Лозовите масиви на с. Червен достигат 5000 декара през 1955 година. Сортовете са предимно "Памид", а по късно и сортовете "Мерло" и "Кабарне".
Наред с това от 1926 г. до 1946 г. има голям демографски ръст на населението на селото, което през 1946 г. стига до 1 731 души. С. Червен заради  своето географско разположение до 1970 год. е Община – самостоятелна административна единица. В състава на Общината влизат населените места:
с. Долнослав, с. Горнослав, с. Мулдава, с. Орешец, с. Добростан, с. Мостово с прилежащите към него махали. Населението на Червенска община достига до 4 972 човека.
След 1960 г. до 1970 год. започва строителството на Читалище "Христо Ботев" и Административно - търговска сграда в центъра на селото, с което се оформя и съвременният център на с. Червен. В същото време се изгражда и ново училище и детска градина, което за жалост през следващата 2008 г. - 2009 г. ще бъде закрито,  поради малък брой ученици.
Образователното дело в селото започва по средата на 18 век. Първо е открито килийно училище в черковния двор с 20 броя ученици в 1880 г. През 1912 година се построява ново училище, в което учат около 240-250 ученика, а през есента на 1971 година врати отваря и новото съвременно училище с кабинетно обучение. С дарителски средства през 1885 година се построява и храма "Св. Илия" в централната част на селото. В селото и около него има изградени и функционират 9 броя параклиси, като през последните две три години се изградиха два нови параклиса на мястото на изгорените от турците. В района на селото се е намирал един от най-старите манастири "Св. Иван", в който след първото опожаряване на Бачковския манастир цялата черковна утвар се е съхранявала и се е криела именно в този манастир. За жалост по-късно и той е изгорен до основи и до днес ясно си личат зидовете и камъните от него.
Село Червен има добро географско и близко отстояние от големите административни центрове - Асеновград - 10 км. и Пловдив — 28 км. Всичко това води до задържане на младите хора, като много външни  хора  изграждат вили за отдих и почивка. Много от живеещите работят в гр. Асеновград и гр. Пловдив и всекидневно пътуват до местоработата си. Имаме добър автотранспорт, като през селото минават автобуси на всеки час по линията Пловдив - Кърджали и обратно.
Открихме три производствени цеха: за производство на паркет,обувен цех и цех за дървообработване. Разкри се бинзиностанция и газстанция.
През последните години се развиха добре ресторантьорството и хотелиерството.
Червен е добра туристическа дестинация. Съвсем близо се намират исторически,култови и културни паметници. Това са: Манастирите "Св. Петка", "Св. Неделя", Бачковската обител, Асеновата крепост, Кръстова гора и култовите светилища "Белинташ" и "Татул".
Сега в с. Червен живеят 780 души, а през летния сезон цифрата стига до 1 000 човека. Сградният фонд с къщи и вили е 540 броя. Селото има изградена добра пътна инфраструктура — асфалтирани улици и тротоари. Изградена е добра електро и телефонна мрежа, кабелна телевизия и интернет.
Има какво да се желае по водоснабдяването с питейна вода. В последните години се изградиха два нови водоизточника, но при силно засушаване водата бележи пад. Това е така защото с. Червен е в подножието на прочутия с безводието си  Добростански рид,който е с варовиков състав и поглъща водните запаси.
Миналата година се изготви идеен и работен проект и се изгради Колектор № 1 за обратни води. През настоящата година ще започне изграждането на Колектор № 2.
Кметството е към Община Асеновград и е административна единица към нея.Официален сайт на Община Асеновград – пресцентър; обяви, търгове и конкурси; административни услуги; общински дейности – социални, младежки и спортни дейности, здравно обслужване, култура, образование, екология, туризъм; витруална приемна; форум...
Карта на сайта   |   Уеб дизайн ФракТайм