Начало   Обяви, търгове, конкурси   Профил на купувача   За контакти   Вашите въпросис. Конуш

 

ИСТОРИЯ
         В края на 14-ти век селото ни се състои от две махали. С течение на времето те се обединяват под едно име.
         Конуш отстои на 30 км. югоизточно от Пловдив и на 17 североизточно от от Асеновград и е разположено в красива котловина на Западна Тракия. Селото е полско.
Край селото са открити няколко тракийски могили. Археологическите разкопки потвърждават, че в Конушко е кипял активен живот. Намерени са останки от неолита – глинени съдини, каменнни брадвички, мраморни идолчета.
         На югозапад по пътя Конуш – Избегли се намира Голямата могила – Кулето, останка от древнотракийско селище. То се състояло от къщурки и плетища, измазани с кал. Очертанията на могилата са запазени до днес.
         Конушкия храм „Свети Атанасий” е построен две години преди Араповския манастир. Покрили го с тикли, докарани от Родопите. След освобождението тиклите били заменени с керемиди. Камбаната тежала 400 кг и била отлята в Пловдив. За освещаването на храма „ Св. Атанасий” през 1857 г., Бачковският манастир проводил делегация.
Състоял се водосвет. Новата църковна утвар, забележителните олтарни икони , закупени от Истанбул, изпълвали с възхита и трепет миряните. Най- старите икони от църквата са от 1857 г. Те се съхраняват от освещаването до днес .
 
 
Природни забележителности
        Непосредствено до селото е разположен язовир Конуш с площ 37,68 ha. На юг и запад е заобиколен от земеделски земи. През различните периоди на годината в язовир Конуш са установени 114 вида птици, от които 21 вида са включени в Червената книга на България (1985). От срещащите се видове 42 са от европейско природозащитно значение. Като световно застрашени са включени 3 вида, а като застрашени в Европа -   9 вида. Язовирът е място с международно значение заради малкия корморан, който се среща тук по време на миграция и през зимата . Отделни двойки малки корморани се задържат тук до късно през пролетта, поради което е твърде вероятно те да останат да гнездят, ако не бъдат безпокоени и преследвани. Други два световно застрашени вида също се срещат в язовира – белооката потапница / по време на миграция/ и къдроглавия пеликан / през зимата/. Тук се намира една от най-големите в страната колонии на нощна чапла и малка бяла чапла. Язовир Конуш е едно от важните места в страната от значение за Европейския съюз за опазването на тези два вида. Тук се концентрира и една от най-значимите зимуващи популации на късокрилия кюкавец, а също и представителни популации на голямата бяла чапла и патицата клопач /през зимата /.
         Язовирът е включен в „Натура 2000”
         На 1.5км. източно от с.Конуш има живописна гора Тез дере, микроязовир, а на 1км. южно от селото - друга гора- Шумарата.
 

 

  
Официален сайт на Община Асеновград – пресцентър; обяви, търгове и конкурси; административни услуги; общински дейности – социални, младежки и спортни дейности, здравно обслужване, култура, образование, екология, туризъм; витруална приемна; форум...
Карта на сайта   |   Уеб дизайн ФракТайм