Начало   Обяви, търгове, конкурси   Профил на купувача   За контакти   Вашите въпросис. Бачково

 

       Село Бачково е разположено сред красивите планински скатове на северните Родопи на 370 м надморска височина, край живописната р. Чая, на 23 км югоизточно от гр. Пловдив и на 8 км от гр. Асеновград. Природата е надарила селото с красота и нежност, мека и къса зима, слънчево и прохладно лято.
       На 500 м на юг от селото се намира вторият по големина в страната манастир- Бачковският, който целогодишно се посещава от хиляди туристи: българи и чужденци от различни страни.
       Бачковският манастир през вековете е бил средище на културния разцвет, българска твърдина в която се съхранява българското национално чуство. Тук през робските години е прекарал последните си дни Българският книжовник и църковен глава Патриарх Евтимий.
       В църквата “Св. Богородица” в манастира се пази “Чудотворната икона” на Божията майка. Всяка година на втория ден на Великден иконата се изнася до местността “Клувията” и се отслужва молебен. В ранния следобед иконата се връща обратно в църквата на манастира.
       С. Бачково е входната врата при влизането в Средните Родопи, пътя за Пампорово и гр.Смолян.
       Селото е добре планирано, водоснабдено с чиста
балканска вода, улиците са настлани с паваж.
       Има действаща църква “Св. Атанасий”, построена през 1848 г.
       През последните години в селото са построени много нови къщи,а така също и семейни хотели. През всички сезони на годината селото и манастира се посещават от хиляди туристи и екскурзианти.
       С приемането на България в Европейския съюз и с отварянето на границата с Гърция, за в бъдеще се откриват добри перспективи за още по – масово посещение
       /зиме и лете/ на туристи – българи и чужденци на Средните Родопи /Чепеларе, Пампорово, Смолян и Беломорието/, тъй като това е най – късия път /около 220 км/ от Южна България до Беломорието.
 
Изглед - с. Бачково в полите на Родопите                                      Частна къща в с. Бачково
 
Бачковски манастир "Св. Богородица"                                    Църквата "Св. Атанасий"Официален сайт на Община Асеновград – пресцентър; обяви, търгове и конкурси; административни услуги; общински дейности – социални, младежки и спортни дейности, здравно обслужване, култура, образование, екология, туризъм; витруална приемна; форум...
Карта на сайта   |   Уеб дизайн ФракТайм