Начало   Обяви, търгове, конкурси   Профил на купувача   За контакти   Вашите въпросис. Златовръх

 

Село Златовръх се намира на 12 километра източно от град Асеновград, по левия бряг на река Сушица, на 1 километър южно от шосето Асеновград - Първомай.
Землището   му   се   простира   от   двете   страни   по   течението   на   река Сушица. Граничи със селата: на юг - землището на с. Тополово и с. Стоево; на север - Избегли, Болярци и Боянци; на запад - с. Козаново и с. Червен; на изток - с. Патриарх Евтимово и Нови извор.
В землището на с.Златовръх са разположени предимно предпланински наклонени равнини, долини изпълнени с алувиални, чакълесто-пясъчни и глинести отложения.
Главният поминък на хората в село Златовръх е бил и си остава земеделието и по-точно производството на житни култури, зеленчуци и други.Развито е било през годините лозарството, овощарството и бубарството.Всяко семейство е отглеждало и различни животни. Към края на 19 и началото на 20 век се появяват и някои занаяти, като:дърводелство, шивачество, тенекеджийство и други.
До 1925г. селото носи името Арапово, по името на турското село Арапово, основано още при завладяването на България от османлиите, върху следи от селище с тракийски произход. На същото място, при разкопки за строеж са намирани сечива от камък, ножове, тесли и брадви, което показва, че тук е имало селище още от новокаменнта епоха.
До края на 19 век село Арапово се води на отчет към Конушка нахия /околия/, а от 1900г. преминава към Станимашка околия.
За един период от време до 1934г. то е било преименувано заедно с другите села от района и се е наричало с. "Св. Неделя". За това информира вестник „Родопско ехо" брой 11 от 15.04.1925г.
Името Златовръх селото получава през 1934г. ,за това ни уведомява Държавен вестник брой 109 от 14.08.1934г. Името е свързано и с легендата, че на възвишението Хисарлъка, намиращо се на 1 км северно от селото е заровено златното съкровище, пренесено от Еней от Троя, когато градът пада опожарен и разграбен. Еней заедно с шепа оцелели троянци съхраняват златната мисирка с 16 яйца и потеглят на север. За това споменава и Омир в произведенията си.
Из землището на село Златовръх са разположени 10-15 могили от тракийско време /някои са вече разрушени, други — разкопани и разграбени от иманяри/. Най-голямата от всички е запазена, но и тя е разкопана в основата, нарича се Елан тепе. Висока е 25 м, с диаметър 50 м. В близост до нея има още 5 по-малки. Открити са крепостни бойници, на които са останали само основите, изграждани от речни камъни.
Само на километър от село Златовръх , се намира Араповският манастир „Света Неделя".Той е забележителен културен паметник на България.Най-напред е възникнал още през 1856г. като монашеско общежитие, а е завършен като комплекс от сгради през 1859г.3а изграждането му голяма помощ е оказал йеромонах Софроний от мулдавската обител „Св.Петка" и неговият ясакчия Али ага.Участие са взели също и жителите на околните села.Араповският манастир е посещаван от дякона на свободата Васил Левски . Бил е опожаряван за пръв път през 1848г., после през 1878 и пак възстановен.Първият игумен на манастира е бил йеромонах Гервасий Левкийски. В двора на тази обител тленните останки са си оставили още : йеромонах Викентий от Пловдив, архимандрит Николай, архимандрит Киприян - с най-дълъг стаж -служил от 1938г. до 1978г.; след това йеромонах Йосиф и от 1999г. е ръкоположен младият йеромонах Киприян.
В двора на манастира се намира храма „Света Неделя" с изографисани общо 150 изображения. В близост до него е построена кулата на Ангел войвода, от която смелият хайдутин се е сражавал с турците. Непосредствено до манастира се намира и аязмо с чудоейна вода, от която много хора са намерили изцеление.

Всяка година на 20-ти юли стар стил / на 7-ми юли нов стил/ на територията на манастира се провежда църковен събор.
Официален сайт на Община Асеновград – пресцентър; обяви, търгове и конкурси; административни услуги; общински дейности – социални, младежки и спортни дейности, здравно обслужване, култура, образование, екология, туризъм; витруална приемна; форум...
Карта на сайта   |   Уеб дизайн ФракТайм