Начало   Обяви, търгове, конкурси   Профил на купувача   За контакти   Вашите въпроси


 
Исторически музей – централна сграда
4230 Асеновград
пл. "Акад. Н.Хайтов" №1
тел. 0331/ 62250
 
       Началото на музейното дело в Асеновград е поставено през 1926 г. с учредяването на археологическо дружество „Сварог”. То урежда своята историко-археологическа музейна сбирка в сградата на гимназия „Св.княз Борис І”, сега ПУ ”Св.Патриарх Евтимий”. Новият музей отваря врати на 9 септември 1955 г.
        През 1971 г. музеят се нанася в специално ремонтираните и адаптирани за целта зали в сградата на бившия Военен клуб в центъра на града, строена през 1898 г., където се намира и до днес.
        През 2005 г. беше извършена реновация на музейната експозиция с акцент върху отделите Археология, История XV-XIX век, Нова и най-нова история. Понастоящем Исторически музей има четири отдела: Археология, Етнография, История XV-XIX век и Нова и най-нова история.

работно време
08:30-17:00  понеделник - петък
10:00-16:00  събота - неделя
 
Иван Дуков 
Директор 
 
Запрянка Кръстева
уредник на отдел "Археология"

Росица Бикова
Уредници на отдел "Нова и най-нова история на България"

 

Училище "Св. Георги"
ул. "Св. Георги" №15
тел. 0331/ 64614
 
            Експозицията на Историческия музей, посветена на просветата и културата в Асеновград от края на XIX и началото на XX век е разположена в училището “Свети Георги“. То се намира до храм “Свети Георги“ в квартала Амбелино и е първата, строена по план училищна сграда в града непосредствено преди Освобождението.
След реставрацията си през 2000 г. тя представлява обширна сграда с две изложбени зали на първия етаж и четири големи помещения на втория.
            В изложбените зали се организират редовно авторски, тематични и други изложби.
            В една от залите на втория етаж може да се види възстановка на училищна стая от епохата. В друга е направен опит да се пресъздаде атмосферата на книжарницата “Ганди“. В трета зала са представени обществено – културните дружества от края на XIX и началото на XX век: читалище, “Певческо дружество“, “Българска Гражданска дружба“ и др. Църковната институция в и около града присъства с множество фотоси в четвърта зала.
          Представянето на музейната експозиция е съобразено с принципа “музей – форум“. Музейната функция на пространството е дискретна и така то максимално се използва за съвременни обществени, образователни и културни дейности.

работно време
08:30-17:00
почивни дни: събота и неделя
Мина Христемова
Уредник на отдел "История на България 15 -19 век"

 

Етнографска експозиция
ул. "Станимака" 34
тел. 0331 / 64030
 
Етнографската експозиция на стария градски бит от края на ХІХ и началото на ХХ век е открита през 1989 г. Тя е разгърната в къща, която е паметник на културата.

 Сградата е строена в средата на ХІХ век. Била е собственост на заможно търговско семейство от гръцки произход, което е живяло в къщата до 1906 г., когато се е изселило в Гърция. След това за известно време е била използвана като училище. 
           Експозицията на стария градски бит отразява промените, които настъпват в живота на хората от Асеновград, някога Станимака, в края на ХІХ и началото на ХХ век.
          
 
 
 
  
              работно време
           8:30-17:00
           
           почивни дни: събота и неделя
 
             Росица Иванова 
           Уредник на отдел "Етнография"

 

 

 

 

Национален паметник на културата
Асенова крепост
 
            На 2,5 км южно от Асеновград на висок рид, спускащ се почти отвесно на изток към река Асеница, се издига крепостта Петрич /Асенова крепост/. Руините й се извисяват живописно над пролома на реката. Крепостта е значителна по размери – над 12 дка. Единствената цялостно запазена в нея сграда е църквата „Св.Богородица Петричка”. В най-високата западна част на крепостта се издига голяма четвъртита кула. Над входа от южната страна на крепостта върху варовикова скала е издялан известният надпис на Иван Асен ІІ от 1231 г. Надписът гласи: „В година 6739 (1231) индиктион 4 от бога въздигнатий цар Асен на българи, гърци, също и други страни постави Алекси севаста и иззида този град”.
           При археологически разкопки проведени тук в периода 1976 - 1980г. основно е проучена най-силно укрепената част на крепостта, т.нар.”Феодален замък”. Разкрити и консервирани с оглед тяхното запазване са крепостните зидове и основите на над 30 сгради с различно предназначение.
           През 1984 г. започнаха археологически разкопки на стръмния източен склон в подножието на феодалния замък, където се предполага, че се е намирало селището, обслужващо крепостта.Разкрит е подхода от замъка към селището и североизточната крепостна кула в най-ниската част на този стръмен, на места непристъпен склон.
    Археологическите проучвания тук продължават.
 
 
 
работно време на обекта
09:00-22:00
без почивен ден

 

 

  

 

Палеонтологичен музей
Кв. „Баделема”
тел. 0331 / 63736
Уредник на музея: доц. д-р. Атанас Донев
 
 
            Музеят е съставна част на Националния природонаучен музей при БАН. Създаден по инициатива на НПМ на основата на палеонтологичната сбирка, събирана в продължение на десетилетия от дългогодишния учител по биология в асеновградската гимназия Димитър Ковачев с помощта на негови ученици. По своя обем това е най-голямата в България колекция от неогенски гръбначни животни. Научната колекция от късномиоценски бозайници наброява в момента над 25 000 образци от повече от 40 вида.
            Първият етаж на музейната експозиция е открит през 1995 г. Той представя еволюцията на хоботните животни. Особено атрактивен между всички експонати е почти  4,5  метровият скелет на древния динотериум (Deinotherium) намерен край с. Езерово. Динотериумът е представител на едни от най-големите за всички времена сухоземни бозайници. Обитавал е Родопите преди повече от 6 милиона години. Създадената през 1998-1999 г. експозиция на втория етаж на музея разкрива в своите 30 витрини т. нар. хипарионова фауна от меота на България и нейното разнообразие. Представа за древната природа от този период дават най-вече изкопаемите видове от находището при Хаджидимово от преди поне 8 милиона години.
 
   
 
 
 работно време
 
 

  09:00-12:00

13:00-17:00
 вторник-петък

 
събота
09:00-16:00

почивен ден: неделя и понеделник

 

 

 


Официален сайт на Община Асеновград – пресцентър; обяви, търгове и конкурси; административни услуги; общински дейности – социални, младежки и спортни дейности, здравно обслужване, култура, образование, екология, туризъм; витруална приемна; форум...
Карта на сайта   |   Уеб дизайн ФракТайм