Начало   Обяви, търгове, конкурси   Профил на купувача   За контакти   Вашите въпроси


 

Бачковски манастир
 
Бачковският манастир е вторият по големина в България (след Рилския манастир).
Основан e през 1083 г. Разположен на важен в миналото поклонически път към Атонската Света гора и Бяло море, той се превръща в истински духовен и културен център. Това, което го прави толкова забележителен е архитектурното и изобразително богатство, резултат от наслагването на арменско-грузински, гръцки и български влияния. Предполага се, че тук е погребан последният български патриарх Св. Патриарх Евтимий Търновски, който е заточен тук след падането на България под турско робство.
 
 
 
 
 
Манастир ”Св.св.Кирик и Юлита и св.Параскева”
 
Намира се на 3км. западно от Асеновград в местност, където археолозите локализират тракийско светилище. В днешния си вид комплексът включва съборната църква ”Св.св. Кирик и Юлита и св.Параскева”, манастирски сгради /реконструирани и адаптирани за международна творческа база на архитектите/, язмото и параклисът “Св.св.Кирик и Юлита”. Великолепието на храма се допълва от изящния дърворезбен балдахин, изискания иконостас и иконите, по-голямата част от които са дело на Захари Зограф.
 
 
 
Мулдавски манастир
 
Скрит в планината и “скромен” на пръв поглед, Мулдавският манастир съдържа едни от най-добрите образци на възрожденското изкуство. Основан е по време на Втората българска държава, но през Османското владичество е разрушаван на три пъти. Възстановен е през 1836 г. Мястото е било тракийско светилище в древността. Манастирът е тясно свързан е с национално-освободителните борби на Възраждането, той е бил посещаван дори от дякона Васил Левски, чието скривалище е запазено.
 
 
 
Араповски манастир
 
Араповският манастир е български православен манастир в Асеновградска духовна околия на Пловдивска епархия на Българската православна църква. Разположен е на около 8 км източно от Асеновград, вдясно от пътя за Първомай. Манастирът е възникнал до древно лековито аязмо (свещен извор) недалеч от асеновградското село Златовръх (някога наричано Арапово) през 19 век. Той е един от последните новоосновани манастири преди Освобождението. И до днес тук се стичат хиляди хора, за да си излекуват очите с лечебната вода на аязмото.
 
 
Кръстова гора
 
В навечерието на Кръстов ден, 14 септември, десетки хиляди поклонници, търсещи изцеление или просветление, идват и се молят за здраве и благоденствие по време на ежегодното нощно бдение на Кръстова гора, пред новопостроената църква “Покров на Пресвета Богородица” (църквата е завършена през 1995 г).
Алея свързва църквата “Покров на Пресвета Богородица” с параклиси на 12-те апостола. В края и се намира 99-килограмовия кръст, подарен от цар Борис III през 1936 г.
Смята се, че кръстът има чудодейната сила да лекува неизлечимо болните. Притегателната сила на Кръстова гора се дължи на легендите и вярванията,с които е обвито мястото. То се смята за свещено и с лечебни сили и заради аязмото,чиито води са чудотворно лековити.
 
 

 


Официален сайт на Община Асеновград – пресцентър; обяви, търгове и конкурси; административни услуги; общински дейности – социални, младежки и спортни дейности, здравно обслужване, култура, образование, екология, туризъм; витруална приемна; форум...
Карта на сайта   |   Уеб дизайн ФракТайм