Начало   Обяви, търгове, конкурси   Профил на купувача   За контакти   Вашите въпроси


 

 
Резерватът „Червената скала”
 Резерват "Червената скала"
Резерватът съхранява десетки защитени растителни видове. Тук са установени 27 от общо 50-те вида орхидеи, срещащи се у нас, и редица реликтни (праисторически) и ендемитни (специфични за района) растителни видове. Животинският свят в резервата, а и като цяло в тази част на Родопите, е не по-малко интересен. Тук са установени почти всички видове дневни и нощни грабливи птици.
 
 
Сливодолското падало
  
Сливодолското падалое еднин от най-високите водопади в България. До водопада се стига по маркирана пътека от хижа Марциганица или по пътека от шосето Пловдив-Смолян(веднага след първия тунел след с.Бачково). Разположено в живописна местност сред прохладните гори на резервата “Червената стена”, Сливодолското падало е най-високият водопад в Родопите (49 м). Красиви са карстовите образувания над водопада с извиращата изпод висока канара вода.
 
 
 
 
Асеновата крепост
 
Асеновата крепост е част от славната история на България през древността и средновековието. Създадена още по време на траките,  през средновековието Петричката крепост е една от най-важните родопски твърдини. През първата половина на 13 век тя достига най-голям разцвет по време на царуването на Иван Асен II. Отлично запазената крепостна църква “Св. Богородица” (Петричка) е един от най-забележителните образци на средновековната религиозна архитектура в България.
 
Белинташ
 
Скалният феномен Белинташ е древно праисторическо и тракийско светилище, вероятно дори “древна обсерватория”, откъдето тракийските жреци от местното племе беси са гадаели по звездите. Изсечени от човешка ръка, още в древността, груби стъпала водят към скално плато, осеяно със стотици малки и по-големи дупки - жертвените олтари на
жреците. Следите от човешка дейност около и в самите светилища дават основание на учените да твърдят, че те са били използвани като култови места още от 13-12 преди н.е., но мнозина смятат, че тайните им не са напълно разкрити. С Белинташ се свързва и култа към бога на виното и веселието Дионисий и неговия “предшественик” - тракийското божество Сабазий.
 
 
Иконопис
 
Асеновград е едно от малкото места в България, където ще видите и млади, и стари
в молитвите им пред иконите на Св. Богородица. Култът към “свещените останки” и чудотворните икони е довел до забележително засилване на поклонничеството тук - потоци от хора отблизо и далеч участват в ежегодните религиозни шествия или посещават светите места. В Родопската Света гора са Бачковският манастир и Кръстова гора - едни от най-почитаните светини на православието в България.
 

 


Официален сайт на Община Асеновград – пресцентър; обяви, търгове и конкурси; административни услуги; общински дейности – социални, младежки и спортни дейности, здравно обслужване, култура, образование, екология, туризъм; витруална приемна; форум...
Карта на сайта   |   Уеб дизайн ФракТайм