Начало   Обяви, търгове, конкурси   Профил на купувача   За контакти   Вашите въпроси


Асеновград - „Българският Ерусалим”
 
Асеновград - благословен град, стъпил едновременно и в Тракия, и в Родопите, сгушил се под крепостта на Иван Асен II, извисен с многобройните си храмове на вярата, съхранили го за вечни времена...
 
Асеновград е внушително красива „порта” към планината, естествен път през Родопите, свързващ Тракия с Беломорието, събрал природата, историята и древните култури в сакрално единство.
 
Тук вратите на времето са широко отворени и пътешествието към миналото ви отвежда хиляди години назад. В много от праисторическите, антични, средновековни и възрожденски паметници на културата /общо над 350 в рамките на неголямата територия на общината/ се разчитат следите на човешка активност и креативност от 9 хилядолетия насам.
 
Асеновградският край е особено привлекателен с уникалното съчетание на природно богатство и забележително културно-историческо наследство. Концентрацията на култови обекти от различни епохи тук е доказано най-голямата в България - енеолитното култово находище в местността Лопките, тракийското скално светилище Белинташ и християнската светиня Кръстова гора, където според легендата е заровена част от Кръста Господен.
 
4 манастира, 33 църкви и над 200 параклиса са неоценимото архитектурно богатство на региона. Пръстенът от манастири около Асеновград и впечатляващата концентрация на църкви и параклиси създават славата на този край като Родопската Света гора, не случайно градът е наричан "Българският Ерусалим”.
 
Емблема на града и планината е Асеновата крепост - паметник от средновековието, една от най-важните твърдини на Втората българска държава от времето на цар Иван Асен II, запазена и до днес като светиня на българския дух.
 
Единството на историческата памет с живите традиции и култура, както и очарованието на съхранените през вековете етнографски и фолклорни ценности, обичаи и вярвания оформят неподражаемата идентичност на феномена Асеновград, с която той впечатлява всеки гост.
 

Официален сайт на Община Асеновград – пресцентър; обяви, търгове и конкурси; административни услуги; общински дейности – социални, младежки и спортни дейности, здравно обслужване, култура, образование, екология, туризъм; витруална приемна; форум...
Карта на сайта   |   Уеб дизайн ФракТайм