Начало   Обяви, търгове, конкурси   Профил на купувача   За контакти   Вашите въпроси


Поздравление от кмета на Асеновград д-р Караиванов за празника на града

Уважаеми гости, скъпи съграждани,
 
Да говориш за Асеновград, за хората и мечтите му, за  неговото минало,за битките и стремленията му – това за някои може и да е трудно.
 
Но за нас, асеновградчани, то е като дишането. Затова  няма   сред нас такива,  които да не са го правили.
 
Още от първите класове на училището, сетне пред нови приятели или в топла  носталгия в далечни градове и страни. 
 
Правели са го поколения преди нас, със сигурност ще го правят ще го правят и след нас.
За седми път имам честа на това място и на този празник да говоря и аз. Това е огромно задължение, но и  удоволствие.
 
Да разкажеш за Асеновград не се побира в една книжка, нито в един филм. Това е безкраен разказ за пребогата история, за уникална природа и самородни хора. И за много мечти, а и за пътищата, които те отварят.
 
Това е неспирна река от битки за идентичност, за духовност и свобода.
 
И най-важното - това е съкровищница от хора и родове,  комшии и квартали, личности и поколения: всичко ценно, оставило дан в непреходността на Асеновград.
 
Днешните асеновградчани не сме се разделили с изкушението да  събираме ценните камъчета на историята и хората на своя град.
 
И колкото напред вървим във времето и поколенията, толкова повече историята на нашия град  храни самочувствието ни. 
 
За седма година като кмет на Асеновград съм длъжен да намеря онзи поглед, през който да осмисля думите си пред вас на този празник.
 
Тази година Асеновград отбелязва 30 години от този градски празник.
 
Тридесет години поред в последната неделя на май ние заделяме време и емоции, в които АСЕНОВГРАД е изваден изрично пред скоба по важност и ценност.
 
Посветихме днешния празник и цялата съпътстваща празнична програма и на 800 години от възкачването на престола на Цар Иван Асен Втори- патрон на нашия град в новата му история.
 
Да имаш над града си такава величава корона, каквато е Асеновата крепост за асеновградчани, не е дадено на всеки град и всяка общност. Асеновградчани усещат прекрасно тази гордост.
 
Историческите поводи за празнуване на Асеновград никога не са били омаловажавани. Ясно съзнаваме, че сме задължени пред историята на Асеновград, но и пред поколенията, които растат тук, да отдаваме почит по достойнство. 
 
Историята на Асеновград и региона не се побира само в архивите на Историческия музей. Тя е запазена в семейните архиви на десетки и стотици станимашки родове, преразказвана е поколения наред, а дори и днес интересът към нея  не спира да заразява с ентусиазъм.  
 
Скъпи съграждани, уважаеми гости,
 
Ние,  асеновградчани, знаем, че  град като нашия винаги е имал поводи да празнува.
 
Общоградските ни традиционни празници са само едно от доказателствата- Трифон Зарезан и винарските емоции, Еньовден и шествието на Калиниците, Богородичните литии и още, и още.
 
В съвременните градски и фамилни летописи се пазят от векове безценни страници и фотодоказателства.
 
Да се развива Асеновград, да се радват хората му на средата, в която живеят, винаги е било част от празника.
 
Кой от нас не се е вълнувал например пред симпатичните фотоархиви, показващи ни  първите автобусна и железопътна линия  Станимака- Пловдив, първия  тържествения залп на Асеновата крепост от преди 120 години или пък  полагане на първия камък на Банката в града?
 
Стотици са архивните доказателства за това, че  този град винаги е вървял напред, а много често е бил изпреварващ големите градове по европейска предприемчивост.
 
Днес Асеновград е кътче красива българска земя, чиито любознателни, работливи и устремени хора отварят пространството му далеч зад видимите граници на нашия град.
 
И няма значение дали асеновградчани продължават да живеят в родния град или са вече далеч от него, ние еднакво изпитваме  осъзнатата  гордост от историческото наследство и природното богатство на родния край.
 
И ако има нещо още по-ценно от това, то е умението ни да ценим хората до нас, да носим и даваме съпричастност, да се радваме на успехите на другите и да поделяме трудността на изпаднали в беда.
 
Днешен Асеновград има безброй примери за сторено добро, за заразителна добродетелност и подкрепа, за общ респект пред талантите и упоритите в делата си съграждани.  Само преди  броени дни едно осемнадесетгодишно асеновградско момиче, Анелия Драганова, стана шампион по баскетбол на Германия. Защото спортът, изкуството, науката са безкрайните точки по света, върху които талантът на Асеновград оставя ярки следи. А всички ние трупаме поводи за гордост.   
 
Повече от сигурен съм, че асеновградският извор на талант и следване на мечти  никога няма да пресъхне.
 
Защото е обречен да бъде вечно зареждан от силата на асеновградската земя.
 
Ще имаме нови и нови  таланти, за които границите на града ще бъдат обяснимо тесни и те ще станат граждани на света. Но винаги ще бъдат асеновградчани. Винаги ще знаят, от къде носят заряда си и ще си останат  осезаема частица от Асеновград.
 
Затова днес пред всички вас обявявам една започваща приятна инициатива на община Асеновград, за чийто смисъл и съмишленици вярвам силно.
 
Нарекохме я „ КОД АСЕНОВГРАД”.
 
На официалната страница на община Асеновград всеки асеновградчанин, където и по света да се намира, ще има възможност да изпраща актуални и полезни данни за талантливи съграждани. За това къде по света се намират, учат, работят и творят, какви са достиженията в сферите, в които се реализират.
 
Систематизирани и актуализирани, те ще бъдат и публично достъпни. Така с обща съпричастност ние ще пазим и зареждаме  живата връзка, която инициативата „КОД АСЕНОВГРАД” ще поддържа между нас.
 
Вярвам в общия заряд, който ще ни обедини, докато събираме и по този начин ценността на родния Асеновград.
 
Заради всичко казано дотук, но и заради красивите емоции, което всеки от нас днес носи, с огромно вълнение честитя Празника на Асеновград на всички асеновградчани.
 
Казвам още веднъж „Добре дошли” и на всички наши гости от побратимените ни градове Старий Оскол – Федерална Република Русия, община Нилюфер град Бурса – Република Турция, град Килкиш – Република Гърция, град Димитровград – Република Сърбия, които съпреживяват с нас емоцията КАКВО Е АСЕНОВГРАД ДА ПРАЗНУВА. 
 
Честит Ден на Асеновград!
 
Нека живеем в здраве и добруване на това красиво кътче българска земя!
 
Нека  доброто и благоденствието на хората на Асеновград бъде нашата обща мисия за смисъл и добри дела!
 
Честит празник, Благословен Асеновград !

 


Валидно до: 28.05.2018

Всички обяви в актуално

Страница: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

Община Асеновград обявява прием на фишове за проектни идеи за включване в актуализирана инвестиционна програма по ОПРР 2014-2020 Валидно до: 19.12.2018
НА 31.10.2018 Г. ИЗТИЧА СРОКА ЗА ПЛАЩАНЕ НА МЕСТНИ ДАНЪЦИ Валидно до: 01.11.2018
Eсенни празници на изкуствата 2018 г. Валидно до: 10.10.2018
Сдружение „МИГ-Куклен-Асеновград” информира за предстоящо провеждане на информационни събития Валидно до: 27.09.2018
46 - то Редовно заседание на Общински съвет Асеновград - Проект за Дневен ред и График комисии Валидно до: 26.09.2018
СЪОБЩЕНИЕ: На 21.09.2018 г. /петък/ ще бъде спряно електрозахранването на блок 107 в кв. Запад и другите сгради около него Валидно до: 21.09.2018
СРЕДНОВЕКОВЕН ПАНАИР – АСЕНОВГРАД 2018 Валидно до: 16.09.2018
Временна организация на движението на главен път Пловдив – Асеновград при входа / изхода към кв.”Долни Воден” Валидно до: 15.09.2018
Покана за публично обсъждане за приемане на отчета на бюджета на община Асеновград за 2017 г. Валидно до: 12.09.2018
Община Асеновград ще сформира работна група за актуализиране на Инвестиционната програма по ОПРР 2014-2020 г. Валидно до: 12.09.2018
Честваме 133 години от Съединението на България Валидно до: 06.09.2018
Информация по проекта за създаване на социално предприятие за строителство, ремонт и поддържане на общинската собственост Валидно до: 31.08.2018
Финансово подпомагане на процедури и дейности по асистирана репродукция на съпрузи и лица, живеещи на съпружески начала Валидно до: 31.08.2018
45 - то Редовно заседание на Общински съвет Асеновград - Проект за Дневен ред и График комисии Валидно до: 29.08.2018
Обява на Общинска служба по Земеделие-Асеновград Валидно до: 15.08.2018
Обява за сключване на споразумения за ползване на земеделски земи за стопанската 2018-2019 г. Валидно до: 31.07.2018
УВЕДОМЛЕНИЕ Валидно до: 31.07.2018
Започва реализацията на проект ”Градска среда - благоустрояване на открити публични пространства в гр. Асеновград” Валидно до: 28.07.2018
Временно ограничение за движение на МПС по моста до хотел „Асеновец” в гр. Асеновград Валидно до: 16.07.2018
44- то Редовно заседание на Общински съвет Асеновград- Проект за Дневен ред и График комисии Валидно до: 11.07.2018

Страница: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

Официален сайт на Община Асеновград – пресцентър; обяви, търгове и конкурси; административни услуги; общински дейности – социални, младежки и спортни дейности, здравно обслужване, култура, образование, екология, туризъм; витруална приемна; форум...
Карта на сайта   |   Уеб дизайн ФракТайм